Početna strana  | Gimnazije  | Ekonomske  | Tehničke  | Medicinske  | Osnovne škole  
A  B  C Č Ć  D DŽ Р E  F  G  H  I  J  K  L LJ  M  N NJ  O  P  R  S Š  T  U  V  Z Ž  X 

Srednja Škola Markantuna De Dominisa Rab

Share Pomozite i dodajte link za našu školu na Facebook!Pozdrav svima! Pronađite stare prijatelje, postavite pitanje, napišite nešto šaljivo iz srednjoškolskih dana, upišite svoje kontakt informacije:

Unesite poruku:


Pregledaj upise!Pronadite školu ili prijatelja:

Srednja Škola Markantuna De Dominisa Rab


Rab
Banjol 11
724-179
Okrug: Primorsko-goranska zupanija Ime: SREDNJA ŠKOLA MARKANTUNA DE DOMINISA RAB Filename: SREDNJA-SKOLA-MARKANTUNA-DE-DOMINISA-RAB, Telefon ili faks: 08-070-501, Ulicna adresa: BANJOL 11 Postanski Broj: 51280 Dodatni telefoni i email adrese: Podaci nisu dostupni, 725-954, 724-179, 725-954, Podaci nisu dostupni, 724-179, tajnistvo.srednje.skole@europronet.hr , Podaci nisu dostupni
Hrvatska


Poruke

Knežević Filip (filipknezevic@yahoo.com) | Razred: VIII | Generacija: 1995 |
Upisano: 20.06.2009
Prijatelji/Kolege: Melinščak Filip, Barbaš Filip, Rupčić Filip, Vranjković Frano
Sad živi u: Valpovo
Poruka: BODOVNI PRAG - Pitanje - Molim vas recite mi koji je bodovni prag ove škole.
Ivan Jurić | Generacija: 99/00 |
Upisano: 03.12.2008
Sad živi u: Zagreb
Poruka: Pozdravi svima...

Srednja škola Markantuna de Dominisa je osnovana davne 1959./60 godine odlukom Narodnog odbora Općine Rab pod nazivom Područna škola Rab-Ugostiteljska škola Opatija. Ovo razdoblje je trajalo tri školske godine , odnosno do školske godine 1961./62. Godine 1962./63. škola postaje samostalna i dobiva nazov Ugostiteljska škola s praktičnom obukom. Škola je tijekom svog postojanja imala niz poteškoća, od kojih je najviše imala sa prostorijama. Prva prostorija u kojoj se održavala nastava je bila „Sevojno“. Zatim se nastava održavala u prostorijama „Granda“, a od 1962./63. nastava se održavala u prostorijama hotela „Slovenije“. U razdoblju od 1970. do 1982. godine škola nije imala uvjete ni za teoretsku, a kamoli za praktičnu nastavu jer su praktikumi bili u produžetku zgrade u kojoj je bio restaurant „Park“. Školske godine 1981./82. gradi se novi prostor za zajednički rad Osnovne škole i Centra odgoja i usmjerenog obrazovanja u ugostiteljstvu. Novi prostor bio je, zapravo, adaptacija staroga i dogradnja nefunkcionalne zgrade pored nogometnog igrališta. Time su stvorene nove teškoće na svim razinama: podjela korištenja prostora, pridržavanje kućnog reda, čuvanje imovine, nepotpuno izvedena adaptacija ugostiteljskog kabineta, koji je trebao postati restaurant otvorenog tipa. Istodobno su rad škole pratile financijske i stambene teškoće. Redovito se javljaju teškoće u financiranju nastave struke jer je obrazovanje kuhara i konobara vrlo zahtjevno, odnosno u redu najskupljih. Inicijativom nekoliko djelatnika škole 1990. godine pokreće se otvaranje programa opće gimnazije. Otvaranjem ovog visokozahtjevnog programa htio se spriječiti odlazak najboljih učenika iz naše sredine. Dok se se gimnazijski odjel popunjavao bez problema, počeo je opadati interes za strukovni program. Škola je dobila odobrenje i za obrazovanjem prodavača, autolimara, vodoinstalatera, instalatera grijanja i klimatizacije te slastičara. Zbog pada broja učenika u Osnovnoj školi Srednja škola ima mogućnost upisivati samo po tri odjela. Isto tako nije moguće odjednom uvoditi sve struke, pa se planira za područje strojarstva i ekonomije sporadični upis (svake tri godine). Zahvaljujući školi omogućuje se rapskoj mladeži da provede najosjetljivije godine u obiteljskom okruženjui da se smanje troškovi školovanja. Škola sudjeluje na brojnim skupovima, priredbama, turističkim promidžbama, natjecanjima i športskim aktivnostima. Brojna priznanja, odličja i plakete samo su uspjeha naše škole. Važno je i spomenuti da je naša škola, posredstvom dugogodišnje suradnje sa Carlschomburgschule iz Kassela, uključena u međunarodni program “Odgoj za Europu“.